Slik du forvandler hjemmet ditt med LED-striper

Smart lysdesign kan gjøre underverker med boligen din. Kun fantasien setter grenser.

Vi snakker om den nyeste teknologien innenfor LED-belysning; striper. De klippes og limes i ønskede lengder og fasonger og kan monteres rett på tak, vegg eller innfelt. Med LED-striper kan du markere interiørdetaljer og arkitektur og skape akkurat den stemningen du ønsker.

Som vanlige downlights, kan LED-striper dimmes. I tillegg kan du få LED-striper som lar deg justere lyset til ønsket temperatur; fra varmhvitt til skarpt og effektivt sykehus-hvitt.

Holder ikke det, velger du multifarget LED som gir deg 16 millioner ulike fargenyanser.

Jan Terje Bjelland er daglig leder i Lyskomponenter, en landets største forhandler av LED-striper. Han sier at boligeiere for alvor har fått øynene opp for mulighetene LED-striper gir. Det er slutt på at striper kun ble brukt over kjøkkenbenken.

– LED-striper gir folk muligheten til å skape magiske forandringer når de pusser opp boligen, både innendørs og utendørs. Belysningen løfter fram spennende detaljer og gir boligen et personlig touch. Man kan designe ønskede lyseffekter selv eller få hjelp av våre lysdesignere, sier Bjelland.

Dette er LED-striper

De ser ut som en lysstripe med 60-500 små lysdioder per meter montert tett i tett. Stripene monteres normalt i en aluminiumprofil med et beskyttende plastdeksel over. Dekselet sprer lyset, slik at man ikke ser lyspunktene, men oppfatter et sammenhengende lys. Stripene kommer normalt i lengder på 5-30 meter. Lengden kan klippes etter behov.

LED-stripene avgir lite varme og kan i prinsippet monteres rett på forskjellig underlag. Reglene krever at de monteres av autorisert installatør.

Mange bruksområder

LED-striper kan brukes overalt i huset; både i taket og på vegger, i trapper og i rekkverk. Utvendig kan de brukes i inngangsparti, garasje og terrasse eller monteres på fasaden. Det er blitt populært å lage nisjer i rommet som lyssettes med hvite eller fargede LED-striper.

Mange velger å felle LED-stripene inn i tak, vegger, trapper og vanger. Men de kan også brukes som direkte belysning, alene eller i kombinasjon med downlights eller annen belysning.

– LED-stripes har bidratt til å gi belysning en helt annen betydning. Det har fått et mye større bruksområde. Nå tenker vi lys som en integrert del av boligens interiør og eksteriør, sier Bjelland.